^
Contact us Language LOAD

You are here

retailmagasinet.no: Potensiell arvtager for ostehøvelen (in Norwegian)

April 24, 2017

Norske Burrfix høvler lo ut av borrelåser. Ekteparet bak produktet våget å satse da de så folk kaste verdifulle sko og plagg på grunn av fulle borrelåser.

Ti år senere jakter gründerne på distributør for det ferdige produktet. Kona Aud til sivilingeniør Arne Sommerfelt mente at det var på tide at han fant opp noe nyttig for en gang skyld og som også var litt gøy! Da barna var små hadde Arne observert Aud streve med å bruke ei tann på en kam for å fjerne lo fra borrelåsene på skoene til ungene.

Stivt for ”krokskogen”
– Et fint prinsipp, tenkte Arne. Han forteller at du trenger noe litt stivt når du skal dukke ned i krokskogen på borrelåsen.

Dykket i krokskogen inspirerte Arne til å lage en egen, liten tann for familiens loete borrelåser. Mens barna vokste seg store i en sjeldent privilegert og lo-fri borrelåstilværelse, besluttet paret å gjøre mer ut av idéen. De gjennomførte en spørreundersøkelse hvor 53 prosent faktisk hadde kastet plagg på grunn av fulle borrelåser. 85 prosent hadde opplevd borrelåser som hadde sluttet å fungere på grunn av lo og bøss.

– Vi satte oss i gang for alvor da undersøkelsen viste at folk faktisk ville spare penger på å bruke produktet, sier han.

Sikret rettighetene

Oppfinnelsen har ekteparet beskyttet med patent ved hjelp av IP-konsulentbyrået Zacco, for å sikre seg rettighetene i tilfelle av at andre lar seg friste til å kopiere ideen. Ut av alt arbeidet er det blitt et lekkert produkt si sort og oransje plast, som ligger godt i hånden og – ikke minst – gjør slutt på borrelåsproblemet.

– Et enda mer spennende forbrukerprodukt enn ostehøvelen, mener Arne. – Kanskje kan borrelås-børsten bli enda bedre kjent som norsk oppfinnelse enn den. Potensialet internasjonalt tror jeg imidlertid at er enda større. Det er vel helst nordmenn og noen nostalgiske norsk-amerikanere som bruker ostehøvel. Et redskap mot fulle borrelåser trenger imidlertid alle, uansett nasjon.

Rådgiverne i Zacco mener at familien Sommerfelt har gått riktig frem for å sikre seg rettighetene til borrelåsredderen.

– Mange går i den første fellen hvor de kringkaster idéen sin høyt og lavt. Da er den ingen nyhet lenger, og patent får man som belønning fra samfunnet kun for å bringe nyheter til torgs. Sommerfelt gjorde helt forbilledlig en forundersøkelse for å sjekke om andre hadde patentsøkt idéen. Da det lyste grønt på dette punktet gikk vi i gang med å skrive selve patentsøknaden, sier patentfullmektig Sindre Fossum i Zacco.

– Patentsøknad krever kunnskap i krysningsfeltet mellom jus og teknikk, sier Arne. – Vi erkjente at det var en jobb for eksperter og ikke oss selv.

Read the full article here.

potensiell_arvtager_for_ostehovelen.pdf